Turvalaseilla ennaltaehkäistään ja lievennetään vaaratilanteita. Rakennusmääräysten mukaan turvalaseja on käytettävä paikoissa, joissa lasin rikkoutuessa on putoamisvaara tai rikkoutunut lasi voi aiheuttaa vaaratilanteita sirpaleiden pudotessa. Turvalasia edellyttävissä kohteissa on käytettävä joko karkaistuja tai laminoituja laseja.
Karkaistun lasin kestävyys iskuja, taivutusta ja lämpötilaeroja vastaan on moninkertainen tavalliseen lasiin verrattuna. Lasi vaatii hajotakseen voimakkaan terävän piikkimäisen iskun. Rikkoutuessaan se murenee vaarattomiksi pyöreäreunaisiksi murusiksi.
Laminoidussa lasissa useita lasilevyjä on liimattu päällekkäin siten, että lasien välissä on elastinen muovikalvo. Laminoitu lasi vaikeuttaa läpitunkeutumista sekä minimoi loukkaantumisriskin. Jos lasi rikkoutuu, sirpaleet pysyvät kiinni muovikalvossa.
Yhdistämällä karkaistu ja laminoitu lasi, saadaan paras mahdollinen turvalasirakenne, jolla saavutetaan sekä karkaistun lasin kestävyys, lämpötilaerojen sietokyky ja taivutusmurtolujuus sekä laminoidun lasin sirpaleita sitova ominaisuus, UV-suoja, murronkestävyys ja ääneneristävyys.
Eristyslasi on lasielementti, jossa kaksi tai useampia laseja on liitetty ilmatiiviisti yhteen. Välitila on täytetty kuivalla ilmalla tai kaasuseoksella. Esityslasit vähentävät lämmitysenergian kulutusta sekä kylmien lasipintojen aiheuttamaa vetoa. Eristyslasit jaotellaan yleensä 2- ja 3-lasisiin elementteihin, joista sopiva valitaan ensisijaisesti lämmöneristysvaatimusten perusteella.
Selektiivilasi on pinnoitettu ohuella metallioksidikerroksella, jonka ansiosta lämpösäteily heijastuu pois, mutta näkyvä valo pääsee lasin läpi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että talvella lämpö ei karkaa sisältä ulos. Selektiivipinnoitetta käytetään usein eristyslasien välisessä tilassa.
Auringonsuojalasi vähentää merkittävästi auringon säteilyn aiheuttamaa sisätilojen lämpenemistä. Tämän ansiosta tilojen jäähdytystarve on pienempi ja oleilu suurtenkin lasipintojen äärellä miellyttävää ilman voimakkaita häikäiseviä auringonsäteitä. Samaan lasiin on yhdistetty lisäksi huurtumista vähentävä pinnoite. Auringonsuojalasin sävy on hieman tavallista lasia tummempi, mistä johtuen suosittelemme valitsemaan samaan tilaan samanlaiset lasit, jotta sävyero ei erotu.
Tulenkestävästä Robax-lasista valmistetaan takkojen ja uunien sekä saunan kiukaiden luukkuihin lasit. Robax on erittäin hyvin kuumuutta kestävä keraaminen läpinäkyvä lasi.
Pyrobel-palonsuojalasit tarjoavat erinomaisen suojan tulta ja lämpöä vastaan. Palonsuojalasit jaetaan kolmeen eri luokkaan tiiviyden, lämmönsäteilyn ja eristyksen mukaan: E (tiiviys), EW (lämpösäteily) ja EI (lämmön ja tulen eristys). Pyrobel-palonsuojalasit kuuluvat luokkaan EI, millä tarkoitetaan sitä, että lasirakenne turvaa palotilanteessa tiiviyden sekä eristää palolta. Liekit, savu ja kuumat palokaasut eivät läpäise lasia ja aiheuta syttymistä lasin toisella puolella. Lisäksi EI luokitellulla palonsuojalasilla on kyky eristää palon synnyttämä kuumuus siten, että lasin välittömässä läheisyydessä olevat ihmiset ja materiaalit eivät vaarannu 30-120min aikana tarkemmasta luokittelusta riippuen. Lue lisää.
Lasin huurtuminen on luonnollinen ilmiö, joka kertoo siitä, että ikkuna eristää lämpöä tehokkaasti. Huurtumista voidaan kuitenkin ehkäistä valitsemalla uloimmaksi lasiksi erikoispinnoitettu huurtumattoman lasi, joka vähentää lasin ulkopinnan jäähtymistä ja kosteuden kertymistä sen pinnalle. Huurtumaton lasi kannattaa valita silloin, kun rakennus on alavalla paikalla, räystäät ovat lyhyet, puustoesteitä ei ole, rakennuksia on lähekkäin tai kyseessä on vähintään A-luokan energiaikkuna.
Itsepuhdistuva lasi on pinnoitettu ulkopuolelta puhtaanapitoa helpottavalla titaanidioksidi-pinnoitteella. Luonnonvalo käynnistää lasin pinnalla prosessin, joka hajottaa pintaan muodostunutta likaa, joka taas huuhtoutuu vesisateen mukana pois. Itsepuhdistuvaa lasia käytetään erityisesti korkealla sijaitsevissa laseissa, joita on hankala puhdistaa.
Äänieristyskalvolla yhteen laminoidut äänieristyslasit vähentävät tehokkaasti kiinteistön ympärillä olevia meluhaittoja. Niiden avulla voidaan parantaa merkittävästi asuinviihtyvyyttä esimerkiksi vilkkaasti liikennöidyillä alueilla tai toteuttaa rauhallisia työ- ja kokoustiloja.
Älylasilla saadaan aikaan yksityisyys tai läpinäkyvyys yhdellä napin painalluksella. Lasi muuttuu halutessa opaalista läpinäkyväksi, minkä ansiosta laseissa ja ikkunoissa ei tarvita enää verhoja tai sälekaihtimia ja eri tilojen välille voidaan avata näköyhteys helposti ja nopeasti. Lasin rakenne muodostuu kahdesta lasista ja lasien väliin laminoiduista elektrokromaattisista kalvoista, joiden ansiosta elementti saadaan täysin läpinäkyväksi heikon sähkövirran avulla. Lue lisää.
Huonot yhteydet ovat kasvava haaste energiatehokkaiden rakennusmateriaalien ja tiiviin kaupunkiasumisen vaimentaessa mobiilisignaalia. Innovatiivinen antennilasi toimii mobiilisignaalin reittinä seinän läpi ja levittää signaalia huoneisiin nostaen matkapuhelimen kuuluvuuden ja datasiirron uudelle tasolle.